Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Χτυποκάρδια πριν το σχολείο!





Το καλοκαίρι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και τη σκυτάλη παίρνει ο Σεπτέμβρης, που φέρνει μαζί του τη σχολική προετοιμασία. Μικρά παιδάκια θα πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο και μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να ξαναμπούν στο φθινοπωρινό τους πρόγραμμα. Όλα αυτά δημουργούν πονοκέφαλο και άγχος στους γονείς, αλλά υπάρχουν τρόποι για να βοηθηθείτε και να γίνει ομαλά η μετάβαση από το ξεγνοιαστο καλοκαίρι στο απαιτητικό φθινόπωρο.

Είναι δύσκολος τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς - ειδικά αυτούς που δεν εργάζονται- ο αποχωρισμός. Τα παιδιά βιώνουν άγχος, καθώς δρουν σε ένα καινούριο περιβάλλον, μακριά από το σπίτι τους και από την ασφάλεια των γονιών τους. Οι γονείς αισθάνονται ανασφάλεια, εφόσον τα παιδιά τους στερούνται της παρουσίας και της προστασίας τους. Ωστόσο για να ξεπεραστούν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα και καθόλου πισωγυρίσματα.

Μπορεί να ραγίζει η καρδιά σας βλέποντας το παιδί σας να κλαίει μόλις το αφήνετε στη σχολική αίθουσα, να θέλετε να πάτε να το αγκαλιάσετε και να το παρετε μαζί σας, αλλά το καλύτερο που θα έχετε να δείξετε είναι η αποφασιστικότητα και η τήρηση των κανόνων. Για να μη φτάσουν όμως μέχρι εκεί τα πράγματα και για να μην περνάτε ένα δράμα, να τι μπορείτε να κάνετε.

Πρώτη χρονιά στο σχολείο!

1. Συζήτηση:
Μιλήστε μαζί με το παιδί σας για το νέο αυτό βήμα του. Ακούστε τους προβληματισμούς του και εφησυχάστε το ότι θα είστε δίπλα του εκεί σε οτιδήποτε χρειαστεί. Μιλήστε για τα θετικά του σχολείου, ότι θα είναι με άλλα παιδιά της ηλικίας του, ότι θα μάθει καινούρια πράγματα και θα κάνει καινούριες παρέες. Μπορείτε να πάρετε και ένα παραμύθι με τον αγαπημένο του ήρωα να πηγαίνει για πρώτη φορά σχολείο για να εξομαλύνετε το άγχος του ή παίξτε το σχολείο. Το παιχνίδι θα βοηθήσει το παιδί να αποβάλλει το άγχος του και να αντιμετωπίσει το σχολείο σαν μαια νέα περιπέτεια. Φτιάξτε κανόνες, πάρτε κούκλες, πίνακες και θρανία και καλή διασκέδαση!

2. Προσαρμογή
Περάστε από το χώρο του σχολείου με διάφορους τρόπους μετακίνησης (πχ με τα πόδια, με το αυτοκίνητο, με το λεωφορείο) και αφήστε το να φανταστεί τον εαυτό του εκεί μέσα. Δείξτε του κάποια σημεία που θα μπορεί να παίζει, κάποιες γωνιές που θα μπορεί να τρώει, να ηρεμεί κλπ. Αν είναι ανοιχτός ο χώρος, μπορείτε να πηγαίνετε και για να παίζει στο προαύλιο.

3. Προετοιμασία
Πηγαίντε μαζί για να ψωνίσετε τα απαραίτητα σχολικά είδη. Μάθετε το παιδί να ετοιμάζει μόνο του την τσάντα του και τα ρούχα του και κάνετε κάποιες μικρές πρόβες μέχρι την έναρξη του σχολείου. Βοηθήστε στην ανεξαρτησία του, θα είναι το κλειδί για μια ομαλή μετάβαση. Μπορείτε να φτιάξετε μαζί έναν πίνακα με τα πράγματα που μπορεί να κάνει μόνο του και να τα τσεκάρετε κάθε μέρα.

4. Πρώτη μέρα στο σχολείο
Πάρτε μαζί το παιδί σας όταν πάτε να το γράψετε στο σχολείο. Γνωρίστε του το περιβάλλον, τους δασκάλους και τους χώρους εκεί. Κάντε το να αισθανθεί ασφάλεια. Δείξτε ενθουσιασμό και περηφάνια που το παιδί σας κάνει τα πρώτα του βήματα.

Είναι πιθανό την πρώτη μέρα το παιδί να βιώσει έντονα αρνητικά συναισθήματα και να παρακαλάει να το πάρετε μαζί σας. Όσο επώδυνο κι αν σας είναι πρέπει να δείξετε ψυχραιμία, να το καθησυχάσετε ότι σε λίγες ώρες θα το πάρετε πίσω στο σπίτι και να το παροτρύνετε να έχει όμορφα πράγματα να σας πει τότε. Αν γνωρίζετε κάποιο άλλο παιδί στο σχολείο, ενθαρρύνετε την παρέα μαζί του. Αν παρόλα αυτά δεν ησυχάζει, το καλύτερο θα ήταν να φύγετε αμέσως. Όσο είστε εκεί πιστεύει ότι υπάρχει μια ελπίδα να τη γλιτώσει!



Προσαρμογή για μεγαλύτερα παιδια!

Τα παιδιά που ήδη γνωρίζουν την τάξη τους, το περιβάλλον και το χώρο του σχολείου, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να υιοθετήσουν το καθημερινό τους πρόγραμμα. Μπορείτε να τα βοηθήσετε με διάφορους τρόπους:
Ø Αρχικά ξεκινήστε να βάζετε πρόγραμμα στον ελεύθερο χρόνο του. Οι ώρες μπροστά στον υπολογιστή και στην τηλεόραση πρέπει να περιοριστούν. Αγοράστε του κάποιο βιβλίο για να κάνει κάποιες ασκήσεις επαναληπτικού τύπου και προετοιμασίας για τη νέα χρονιά.
Ø Ξυπνάτε το παιδί σας κάθε μέρα όλο και πιο νωρίς, ώστε να μπαίνει στις πρωινές του συνήθειες. Μάθετε το παιδί σας να ετοιμάζεται μόνο του για το σχολείο. Φτιάξτε του ένα πίνακα με την πρωινή του ρουτίνα.
Ø Ξεκινήστε να θέσετε τους κανόνες της νέας χρονιάς. Συζητήστε ποιες δραστηριότητες θα ήθελε να ξεκινήσει το παιδί σας και ποια πράγματα θα μπορούσε να κάνει. Καλό θα ήταν να μη φορτώνετε το πρόγραμμα του παιδιού με παραπάνω πράγματα, μόνο και μόνο για να απασχολείται. Τα παιδιά χρειάζονται ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και ξεκούραση.
Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά σας θα είναι πανέτοιμα για την έναρξη της νέας χρονιάς. Κι αν έχουν κι εσάς συμμάχους, θα είναι καλύτερα τα πράγματα.

Παιδιά στον παιδικό σταθμό!

Κάποιες μητέρες αναρωτιέστε πως μπορείτε να βοηθήσετε τα μωρά σας να προσαρμοστούν στον παιδικό σταθμό. Η αλήθεια είναι ότι τα μωρά αισθάνονται αυτά που εσείς νιώθετε και τους μεταδίδετε. Μιλήστε τους σαν να είναι μεγάλα παιδιά και να μπορείτε να συνεννοηθείτε μαζί τους. Δώστε τους θετικά ερεθίσματα για αυτήν την εξέλιξη. Δείξτε τους τρυφερότητα και φροντίδα και εμπιστευτείτε κυρίως τους παιδαγωγούς που θα αναλάβουν την φροντίδα τους. Αν είστε διστακτικοί, τα παιδιά θα το καταλάβουν και θα τους δημιουργηθεί αρνητική εντύπωση.

Με ψυχραιμία και καλή διάθεση μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κάθε δυνατή αντίδραση. Αν παρόλα αυτά αισθάνεστε ανασφάλεια ή ανικανότητα, εμπιστευθείτε τους ειδικούς. Παιδοψυχολόγοι αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν το παιδί σας ή να αποσυμφορίσουν τα αρνητικά συναισθήματα του για το σχολείο.

Καλή αρχή σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου