Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Κρίσεις πανικού: Συμβουλές και κόλπα από μια έμπειρη!


Πριν απο κάποια χρόνια - ήμουν ακόμη φοιτήτρια- κι ενώ είχα περάσει μια πολύ στρεσογόνα περίοδο με φόρτο ακαδημαϊκών υποχρεώσεων, τα άγχη μου βγήκαν στην επιφάνεια. Θυμάμαι την πρώτη φορά που ένιωσα τα συμπτώματα του πανικού ήμουν στο αμφιθέατρο κι ένιωθα να ασφυκτιώ. Αισθανόμουν ότι οι δυνάμεις μου με εγκαταλείπουν, ότι θα σωριαστώ εκεί, στη μέση της αίθουσας. Με το που βγήκα έξω ένιωσα καλύτερα: ο καθαρός αέρας κι η ελευθερία κινήσεων με ανακούφισαν. Ωστόσο, κάθε τόσο αισθανόμουν μια ταχυπαλμία, μια δυσκολία αναπνοής, μια εκτεταμένη αδυναμία, δεν είχα τη δυνατότητα να συγκεντρωθώ, να κάνω το οτιδήποτε.

Φοβήθηκα πως είμαι άρρωστη και έχω κάτι σοβαρό. Όμως, παθολογικό τίποτα, όλα φυσιολογικά, έσφυζα από σωματική υγεία. Από ψυχολογική;; Ωστόσο τα συμπτώματα επέμεναν και αναφέρθηκαν σαμ έσχατη λύση οι κρίσεις πανικού. Νομίζω όταν το συνειδητοποιείς και το αποδέχεσαι τα συμπτώματα πολλαπλασιάζονται! Νιώθεις να χάνεσαι και δεν ξέρεις πως να το παλέψεις! Παιχνίδι του μυαλού!

Οι δυσκολίες πολλές! Κυρίως να είμαι μόνη μου και να κάνω πράγματα μόνη μου! Δεν μπορούσα να μπω σε κάποιο χώρο που περιορίζονταν οι κινήσεις μου ή η δυνατότητα να αποδράσω! Με τη βοήθεια του ψυχολόγου δέχτηκα κάποιες συμβουλές και βρήκα τρόπους να ξεγελάω το άγχος μου και να παίζω μαζί του!

Τα κόλπα που με βοήθησαν είναι αυτά που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

1. Διαφραγματική αναπνοή

Όσοι έχετε βιώσει αισθήματα πανικού, σίγουρα θα έχετε μάθει για τις διαφραγματικές αναπνοές. Μέχρι να τις θυμηθείτε - αρκεί να πάμε πίσω στη νηπιακή μας ηλικία- σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και εισπνεύστε αργά από τη μύτη. Ακουμπήστε ελαφρά την κοιλιά σας και θα τη νιώθετε να φουσκώνει με αέρα. Δεν πρέπει να κινούνται οι ώμοι ή να προτάσσονται οι πνεύμονες. Εκπνεύστε απαλά από το στόμα.

extra tip: Μην επαναλάβετε για πολλές φορές, καθώς η διαδικασία θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα κι αντί να ηρεμίσετε θα αγχωθείτε περισσότερο.

2. Αποδεχτείτε την κρίση

Το πιο απλό και το πιο εύκολο. Μπορεί να φαίνεται εντελώς ανούσιο και αστείο, αλλά αν παραδεχτείτε ότι οι σκέψεις που κατακλύζουν το κεφάλι σας και σας ταλαιπωρούν είναι αποτέλεσμα μιας κρίσης, αυτομάτως θα αισθανθείτε πιο όμορφα. Πολλές φορές η σκέψη είναι βοηθητική και αλλάζει απευθείας το παιχνίδι που παίζει το μυαλό σας εκείνη την στιγμη.

3. Το παρελθόν μπορεί να σας βοηθήσει

Στο μέσο μιας κρίσης πανικού, που οι αρνητικές σκέψεις είναι έντονες, σκεφτείτε μια παλαιότερη κρίση πανικού που ξεπεράσατε με επιτυχία και μιμηθείτε όσο καλύτερα μπορείτε τις κινήσεις και τις σκέψεις που κάνατε.

4. Αποπροσανατολίστε την προσοχή σας

Βρίσκεστε σε ένα χώρο που ξέρετε ότι θα σας προξενήσει μια κρίση πανικού; Βάλτε λίγη μουσική να ακούσετε από το κινητό σας, παίξτε κάποιο παιχνίδι που σας χαλαρώνει, περιηγηθείτε στο διαδίκτυο ή αν κάτι από όλα αυτά είναι αδύνατον να συμβεί ή δεν σας βοηθάει κοιτάξτε το χώρο γύρω σας και μετρήστε κόκκινα αντικείμενα λόγου χάρη. Θυμάμαι στο μετρό, που ούτε το ραδιόφωνο, ούτε το διαδίκτυο είχαν σήμα παρατηρούσα καλά καλά τους ανθρώπους και μετρούσα τα κόκκινα αντικείμενα: τσάντες, παπούτσια, γραβάτες, παπιγιον. Κι όσο εγώ μετρούσα, τα συμπτώματα της κρίσης έφευγαν.

5. Μιλήστε και εκφραστείτε

Η κρίση πανικού είναι όλα αυτά τα απωθημένα λόγια που δεν είπαμε ποτέ. Όλες εκείνες οι εμπειρίες που μας πείραξαν, αλλά δεν τις εκφράσαμε ποτέ. Μην κάνετε τα ίδια λάθη. Μιλήστε κι εκφραστείτε στους φίλους, στους γονείς σας, στο σύντροφο και στα παιδιά σας. Η συζήτηση θα σας βοηθήσει να βάλετε μια τάξη και να μην κρατάτε πράγματα μέσα σας.

extra tip: Προς Θεού μη μαλώσετε με τους ανθρώπους γύρω σας. Αντιμετωπίστε την κατασταση που σασ απασχολέι με τακτ και διαλλακτικότητα.

6. Βοηθητικές σκέψεις

Κάντε σκέψεις που θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε από τα συμπτώματα μιας κρίσης. Σκεφτείτε πρόσωπα ή εμπειρίες που σας έχουν βοηθήσει στο παρελθόν.

extra tip: Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι να μετατρέψετε την αρνητική σκέψη στην αντίστοιχη βοηθητική. Για παράδειγμα, η αρνητική σκέψη: " Δεν μπορώ να πάρω αέρα στο μετρό" μπορεί να γίνει "Οι άλλοι μπορούν να αναπνεύσουν, άρα κι εγώ μπορώ".

7. Τα τσιγάρα, τα ποτά και οι καφέδες

Αποφύγετε το αλκοόλ, τη νικοτίνη και την καφεϊνη για ένα διάστημα, καθώς επηρεάζουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων και την διάρκεια των κρίσεων. Υιοθετηστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και βάλτε στο πρόγραμμα σας και την άσκηση, καθώς θα βοηθήσει στην εκτόνωση και στη χαλάρωσή σας.

8. Διακωμωδειστε την κατάστασή σας και διασκεδάστε το.

Ναι, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω να πω. Αν νομίζεις ότι θα σωριαστείς κάτω, σκέψου ότι θα έρθει να σε σηκώσει ένας κλόουν με την πιο αστεία φάτσα που έχεις δει ποτέ. Θα σε σηκώσει, θα σε πετάξει στον αέρα, θα κάνετε τα ακροβατικά σας μαζί και στο τέλος θα βγάλετε και μεροκάματο.

9. Μη φοβάστε να τσαλακωθείτε!

Οκ, έχετε κρίσεις πανικού. Ε ΚΑΙ; Δεν είστε ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη, ούτε δείχνει αυτό ότι είστε ακατάλληλος και αδύναμος. Όλοι έχουμε περάσει δύσκολες περιόδους και όλοι πρέπει να δείχνουν κατανόηση σε αυτό. Αν φοβάστε ότι θα σας συμβεί κάτι και ο κόσμος θα κοροϊδέψει, τότε είναι πρόβλημά τους και εσείς δεν θα πρέπει να αισθάνεσαι άσχημα για εσάς, αλλά για εκείνους. Αν και εγώ έχω πίστη στους ανθρώπους. Την κατάλληλη στιγμή επιλέγουν το σωστό!

10. Αναλάβετε μόνο όσα μπορείτε.

Είναι πολύ βασικό να γνωρίζουμε τα όρια των ικανοτήτων μας. Πολλές φορές οι γρήγοροι ρυθμοί, η ένταση της καθημερινότητας και η ματαιοδοξία μας οδηγούν στο να ξεπεράσουμε τα όριά μας και με μαθηματική ακρίβεια να προκαλέσουμε μια έκρηξη στον εαυτό μας. Δεν γίνεται να τα κάνουμε ολα εμείς και να τα κάνουμε και τέλεια. Αποδεχτείτε το και δεν θα χάσετε.

extra tip: Όταν άρχισα να τα κάνω όλα ικανοποιητικά και αναλάμβανα όσα μπορούσα και σταδιακά λίγο περισσότερα, τότε έφυγε ο πανικός και ήρθε το παραγωγικό άγχος. Το άγχος που σε βοηθάει και οδηγεί τη σκέψη σου σωστά. Δοκιμάστε το.

11. Αναζητήστε θεραπεία

Αναλόγως με την σοβαρότητα των κρίσεων και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου, μπορεί να χρειαστεί και  μια επίσκεψη σε έναν θεραπευτή. Βρείτε μια μορφή θεραπείας που σας ταιριάζει και μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα σας.


Δεν έχει σημασία ποιος είσαι! Η κρίση πανικού δεν κάνει διακρίσεις! Κι όπως πολύ χαριτωμένα μου είπε κάποιος καθηγητής μου: "Μα, αγαπητή μου, θα πρέπει να χαίρεστε που το σώμα σας δίνει αυτά τα σημάδια. Είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός και θα πρέπει να το αξιοποιήσετε σωστα!".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου